POTEPUH

Click here to edit subtitle

Riječ-dvije o časopisu...

"Potepuh" je jedan od rijetkih preostalih "živućih" humoristično-satiričkih listova u Republici Hrvatskoj koji još uvijek redovito izlazi i bez prekida već punih 17 godina.
Idejni začetnik i tvorac ovog vedrog i simpatičnog časopisa je Dragutin Lončar, koji je pomoću nekolicine entuzijasta, mahom iz Krapinsko-zagorske županije, osovio list na noge. Njegujući humorističnu riječ i satirični stil urednik i suradnici su uz domaćinski kajkavski "štih" unijeli veliki dio sebe u ono što "Potepuh" danas jest.

Časopis je "startao" još, za mnoge davne, 1997. godine kao lokalni satirički list. Jedno vrijeme časopis je izlazio i na regionalnoj i na državnoj razini, pa su postojala dva slična a opet različita lista "Potepuh" i "Zagorski Potepuh".
Danas list izlazi dvaput godišnje, uoči Fašnika te Martinja, zasigurno dviju najvećih svetkovina ovdašnjeg puka, kojemu nikakve krize (hvala Bogu) ne mogu pokvariti raspoloženje i vedar duh.

S obzirom da je humor u nas poprilično zapostavljena kategorija umjetnosti (u svim oblicima i podžanrovima), velika je stvar za našu malu zemlju to što je "Potepuh" stasao i opstao. Još uvijek postoji izvjestan broj poklonika vedrog šaljivog izraza, kvalitetne dosjetke, aforizma, vica, pamfleta, epigrama, satirične pjesme ili humoreske koje "Potepuh" od samog početka njeguje i baš zbog njih moramo činiti još više da ga osuvremenimo, poboljšamo i predstavimo u najboljem svjetlu svima onima koji za nj eventualno nisu čuli, a kamoli ga prelistavali ili čitali.
Upravo zato ga treba poštivati i veličati, opustiti se i smijati koliko nam to okolnosti pružaju, jer ne zaboravite: Smijeh je lijek!

Dražen Jergović
Sponzori:
"Frassinox Božić" KIA servis, Donja Stubica
AUTO KLARIĆ, Sesvete
Gradex & Co. d.o.o., Zabok
www.MINIBIGME.com, Donja Stubica
AMR "Pavlina", vl. Petar Pavlina, Oroslavje
Vulkanizer vl. Juraj Hren, Gornja Stubica
HEKTOR biro, knjigovodstveni servis, Oroslavje
"TEXMARKET", second hand shop, Zabok
"TIMI", salon za uljepšavanje pasa, Zabok
GD Gradnja Gredičak, Oroslavje
Centar "Ritam s konjem", Stubičke Toplice
Cvjećarnica "Gea", Donja Stubica
Centro plin Horvatek, Donja Stubica
"BIBI-PRESEČKI" d.o.o., pogrebne usluge, Oroslavje
Autoservis "Žukina", Donja Stubica
Frizerski salon "SANJA", Donja Stubica
Trgovina tekstila "D.I.A.", Donja Stubica
Elektro Zvon, vl. Zvonko Jagečić, Oroslavje
"BISTRICA - TRADE" d.o.o., Marija Bistrica
Pogrebne usluge "ŽLABUR", Oroslavje
Cvjetić d.o.o., Strmec, Bedekovčina, Oroslavje
Cvjećarna "IVANČICA", vl. Sonja Haramustek,
Servis za čišćenje "PČELICA", vl. M. Jagečić, Oroslavje
Staklorez "Žukina" vl. M. Žukina, Donja Stubica